Jakiś czas temu pewna firma zorganizowała przetarg na szkolenia. Przetarg duży na kilkuset pracowników, wieloczęściowy, łącznie kilka tysięcy godzin szkoleń. Dofinansowany przez EFS. Bliższa lektura jego zakresu sprowokowała mnie do napisania poniższych rozważań.

Zakres szkolenia do realizacji został przedstawiony jak poniżej:

Minimalny zakres programowy jaki musi uwzględniać propozycja Wykonawcy w zakresie szczegółowego programu szkolenia:

  • Podstawowe zasady działania systemu Zarządzania przez Cele (MBO)
  • Korzyści z wdrożenia Zarządzania przez cele
  • Model biznesowy MBO
  • Rodzaje i kategorie celów
  • Skuteczne formułowanie celów biznesowych (kryteria, waga, obiektywne dowody realizacji, zasada SMART)
  • Delegowanie celów w ramach struktury
  • Rozliczanie celów
  • Przeprowadzanie spotkań i rozmów rozliczających
Na podstawie tych 8 punktów dostawca miał dostarczyć konieczne kompetencje, rozwinąć pracowników i finalnie usprawnić funkcjonowanie organizacji. Tak ascetyczny opis mógłby nie zaskakiwać, gdyby nie dalsza część definicji zakresu. Składała się ona z wielu rozdziałów opisywała rozmaite aspekty około szkoleniowe. Lącznie miała kilkanaście stron z opisami, którego przykład poniżej:

OBSŁUGA GASTRONOMICZNA SZKOLENIA
a. Każda przerwa kawowa będzie zawierać:

  • gorącą kawę czarną oraz herbatę (różne rodzaje, w tym zielona) po 0,25l/osobę
  • ciasta, ciasteczka, herbatniki – min. 50g/osobę
  • soki, wodę mineralną gazowaną i niegazowaną – po 0,25l/osobę
  • mleko, śmietankę do kawy, cukier, cytrynę do herbaty dla wszystkich uczestników danego szkolenia

b. Zakontraktowana ilość poczęstunku składającego się na przerwę kawową, pozostała po zakończeniu przerwy, będzie dostępna do wyczerpania

c. Przerwy kawowe będą zapewnione w pobliżu sal szkoleniowych, w miejscu umożliwiającym swobodne spożywanie poczęstunku przez uczestników szkolenia

Woda mineralna gazowana i niegazowana, podawana w butelkach, będzie dostępna dla uczestników przez cały czas trwania szkolenia na salach szkoleniowych w ilości min. 1l/osobę. Śniadania/obiady/kolacje będą podane w formie tzw. „szwedzkiego stołu w restauracji znajdującej się w ośrodku szkoleniowym. Śniadania będą zawierać ciepły posiłek i przystawki, spełniające następujące warunki: 

  • o co najmniej dwa rodzaje ciepłego dania do wyboru o wadze co najmniej 100g/osobę o przystawki o wadze co najmniej 180g/osobę, tzn.:
  • ser w plasterkach o wadze co najmniej 60g/osobę
  • wędlina w plasterkach, przynajmniej 3 rodzaje, o wadze
  • co najmniej 60g/osobę warzywa, przynajmniej 3 rodzaje, o wadze co najmniej 60g/osobę
  • pieczywo o wadze co najmniej 120g/osobę
  • masło, miód, dżem
  • kawa, herbata, woda, soki w ilości co najmniej 0,25l/osobę

g. Obiady będą składać się przynajmniej z dwóch dań ciepłych + deser na osobę, z możliwością wyboru wersji wegetariańskiej, spełniające następujące warunki:

  • co najmniej dwa rodzaje pierwszego dania do wyboru, tj. zupa w ilości co najmniej 250g/osobę
  • co najmniej dwa rodzaje drugiego dania do wyboru o wadze co najmniej 400g/osobę, składającego się z co najmniej
  • 150g mięsa lub ryby
  • 150g warzyw (gotowanych na parze, duszonych lub grillowanych) i surówek
  • 100g ziemniaków w postaci gotowanej, pieczonej lub frytek
  • co najmniej dwa rodzaje deserów do wyboru o wadze co najmniej 100g
  • napoje zimne (woda, soki) w ilości co najmniej 0,25l/osobę

h. Kolacje będą zawierać ciepły posiłek i przystawki, spełniające następujące warunki:

  • co najmniej dwa rodzaje ciepłego dania do wyboru o wadze co najmniej 400g/osobę
  • przystawki o wadze co najmniej 180g/osobę, tzn.:
  • ser w plasterkach o wadze co najmniej 60g/osobę
  • wędlina w plasterkach, przynajmniej 3 rodzaje, o wadze co najmniej 60g/osobę
  • warzywa, przynajmniej 3 rodzaje, o wadze co najmniej 60g/osobę
  • pieczywo o wadze co najmniej 120g/osobę
  • masło, miód, dżem
  • kawa, herbata, woda, soki w ilości co najmniej 0,25l/osobę

i. Prowiant na drogę będzie składać się z:

  • dwóch bułek/osobę o wadze min. 50g każda o masło o wadze min. 5g/osobę
  • wędliny o wadze min. 30g/osobę
  • sera o wadze min. 30g/osobę
  • warzywa o wadze min. 30g/osobę
  • Każda z bułek, wchodząca w skład prowiantu, będzie przekrojona na pół, posmarowana masłem i złożona z powrotem w bułkę, w środku której będzie odpowiednia porcja sera, wędliny, warzywa. Całość będzie owinięta w folię spożywczą

Sala restauracyjna musi umożliwiać jednoczesne spożywanie posiłków wszystkim uczestnikom szkolenia oraz być wyposażona w odpowiednią liczbą stołów i krzeseł w ustawieniu umożliwiającym swobodne przemieszczanie się osób.

Proporcja objętości części merytorycznej definicji zakresu, do zakresu nie związanego bezpośrednio ze szkoleniem była jak 1 do 15. W związku z tym mam na koniec pytanie do czytelnika po uważnej lekturze zakresu tego projektu, Jaki był cel tego projektu? Po co organizacja uruchamia ten projekt? 🙂

Jak będzie wyglądał WBS tego projektu i na czym skupi się dostawca?

Zapisz się na nasz newsletter

Zapisz się na nasz newsletter

Twój e-mail został zapisany

Share This